Blauw

Dit is de emotie:

Zelfs dat kan ik niet. Een gedichtje waarin ik mijn gevoel in woorden vang wordt afgekeurd. Mijn gevoel is minder waard dan het gevoel van álle andere mensen. Wát ik ook maak, het resultaat heeft geen waarde. In het diepst van mijn ziel zetelt niemand, maar heerst de leegte. De smaak van mijn smaak, de keuzes die ik maak, het wezen van mijn wezen – afgewezen. Zoveel gestudeerd, zo hard gewerkt in die verschrikkelijke cultuur van als-je-maar-hard-genoeg-werkt-kom-je-er-wel, en weer de grond ingestampt. Maar was mich nicht umbringt, macht mich stärker. Objectief is het een zwak gedichtje. Wat jij erbij voelt is niet van belang. Jouw gevoel, hoe authentieker je het denkt uit te drukken, hoe minder belang het heeft. De woordjes zijn niet van jou en andere mensen kunnen er veel beter mee spelen. Zij heersen met de woorden, jij schreeuwt, jouw gevoel van authenticiteit telt niet. Jij valt niet in de smaak, valt niet in de tijd – valt… niet?

Het gedicht:

Blauw
zomeravond, liggend op een klein balkon
een strook zo helder blauw zo ver boven me
tussen kleren die drogen aan een waslijn:
het mag genoeg zijn
dit is het blauw
iedereen werd hier geboren
en iedereen wordt hier opgehaald
sokken spartelen als vissen in de wind
een spijkerbroek kijkt fier en druipt
en golft in de bries. Ik ben niet
mijn kleren maar die strook
onkreukbaar azuur tussen de lichte
en bonte was die drogen moet
het maakt mijn stom verlangen
naar overal, naar jouw blauwste blauw
zo goed, zo heel erg goed

2 thoughts on “Blauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *