Cursus gedichten verbeteren #111

Ik vond het kleine gedichtje “autokino”. Het wist me niet meer te bekoren. Er waren wat elementen over een rebelse geest die in een autokino (openluchtbioscoop) vermaakt wordt, maar het wist me niet te prikkelen. Dat probeer ik te veranderen. Hier eerst het uitgangsding van vandaag:

Autokino

in een raster, hoerigkeurig
loert, vol maandorst,
de rebel

macht koepelt om
zijn hoofd, de stilzee
loodt het nu

een harem auto’s
dobbert op de muf
Ra, de vetgod, egt

Het wil gewichtig doen en lijdt daaraan. De vetgod (Ra is god van de zon en creatie, dus leg dat even uit) heeft meer ruimte nodig. En die emotie van een rebelse geest die zich in een Autokino laat ‘berieselen’, is die wel zo interessant? Wanneer de autokino metafoor is van onze samenleving staat de film voor onze steeds machtigere mediale omgeving. Het Scherm als centrum van het universum, dat an sich een chaos is van roestige auto’s met onwelriekende vrijende hippies, maar door het alomtegenwoordige scherm in een soort natuurlijke orde verandert.

Autokino

in een raster, hoerigkeurig
loert, vol maandorst,
de rebel

macht koepelt
om zijn hoofd, in zijn stolp
loodt hij zijn belang

een harem auto’s
dobbert op de stille zee
Ra, de vetgod, egt

We kunnen de rebel nu beter volgen. Alles staat of valt met de eerste strofe. Het rijm hoerig-loert, de spanning van ‘hoerigkeurig’, en het begrip maandorst. De maan trekt aan de aarde met haar bescheiden zwaartekrachtveld. Zo trekt ook de rebel aan het systeem. Maar hij laat zich bevredigen in het hoerigkeurige raster, inkaderen. Waarom? De macht verblind hem als een koepel of stolp om zijn hoofd. ‘Stilzee’ schrappen of vervangen door stille zee (dus zonder getijde, zonder maan). Het werkwoord loden is van node:

lo·den (loodde, heeft gelood)
de diepte peilen (van)
(van muren enz.onderzoeken of ze verticaal zijn

De harem van auto’s die dobberen (weer die stille zee) is een sterk beeld, maar “de muf” is een vreemde eend in de bijt. Dat moeten we vermijden, zeker omdat we met zo’n cryptische regel willen afsluiten als dat de oppergod Ra “egt”, dus het land voorbereid om ingezaaid te worden. Het is hier uitdrukking van defaitisme.

Het is prettig te weten dat het resultaat van vandaag over een jaar wéér zwak en nietig zal zijn. Zo hebben we altijd wat te doen (met je belachelijke eggende vetgod).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *