Referendum over de apocalyps

“Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt”….J. Cruijff

Na het succesvolle referendum over de zaligverklaring van Johan Cruijff maakt ons land zich in deze veelbelovende lente op voor een volksraadpleging over de apocalyps. De initiatiefplegers, die veelal afkomstig zijn uit de hoek van de ‘alternatieve’ media, noemen het nu al cruciaal voor de democratie. Dit soort beslissingen wordt in onze parlementaire democratie veel te vaak aan het oog van kritische en bezorgde burgers onttrokken, aldus Jan Boos, het meesterbrein achter dit referendum. Boos stelt dat de gang van dit ‘stempelstuk’ door de eerste en tweede kamer een democratische farce is, en er uit naam van het volk dingen worden besloten, die het eigenlijk helemaal niet wil.

Het gaat uiteraard om een adviserend, niet om een bindend referendum. Wanneer de opkomst echter meer dan 2/3 (66,6%) bedraagt, kan het wel degelijk invloed hebben op het besluitvormingsproces, betoogt Jan Boos. In ieder geval is de apocalyps, die lange tijd onderbelicht is geweest omdat de gemiddelde Nederlander het niet direct in zijn portemonnee voelt, nu veel vaker onderwerp van discussie. En dat is pure winst, stellen columnisten, die haast over elkaar heen tuimelen om hun mening over het referendum kond te doen.

Vanuit sommige politieke partijen is er met instemming gereageerd op het aanstaande referendum. D66 ziet in de democratisering van de apocalyps een overwinning van het avondland en voert campagne met de slogan “Voor het eerst is het zelfgekozen einde voor iedereen binnen handbereik”. Als gevolg van de recente zelfdodingsepidemie onder publieke literators heeft dit standpunt van het ja-kamp vooral in de afgelopen weken behoorlijk aan populariteit gewonnen. Aan de andere kant stelt de PVV dat de apocalyps tot taferelen zal leiden zoals in de Syrische stad Homs. “Dat moeten we met z’n allen niet willen”, zei een woordvoerder van de partij. Zij worden daarin gesteund door de PvdD, die uit gelekte bronnen heeft geconcludeerd dat de ruiters van de apocalyps hun paarden niet de voorgeschreven rust gunnen en vaak op slinkse wijze de dierenrechten aan hun laars lappen. Onderwijl vinden de SGP en kleine christelijke partijen, dat we de beslissing aan de Heer moeten overlaten.

“Ik hoop dat de politiek daadwerkelijk naar ons gaat luisteren” roept de initiatiefnemer voor een overvolle Johan Cruijff-arena. “Er hangt meer van af dan we denken.” Inderdaad hebben burgers meestal slechts een vage voorstelling van de apocalyps en weten zij niet precies te vertellen waarom dit nadelig zou zijn voor de economie van ons land. Desgevraagd verklaart Jan Boos dat je niet alle 300 pagina’s hoeft te hebben gelezen om toch tegen te kunnen stemmen. Mensen die zelf nadenken kunnen alleen maar tegen zijn, daarvan is hij overtuigd.

De uitslag zal op 5 juni worden gepubliceerd; de apocalyps zelf op 6 juni 2016 gaat hoogstwaarschijnlijk wel gewoon door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *