AZC Raqqa kan stroom asielzoekers niet aan

Een groep asielzoekers afkomstig uit het belegerde Gelderse dorp Otterlo is opgevangen in het vorige week geopende AZC te Raqqa, Syrië. Desgevraagd zegt een van de vluchtelingen de barre tocht te hebben gemaakt om te ontkomen aan de burgeroorlog die woedt in hun thuisland. Daar zijn volgens hem “no-go” gebieden voor de politie en worden er dagelijks racistische aanslagen gepleegd. In de stad aan de noordoever van de Eufraat kan hij even tot rust komen. “Het is vooral het gevoel dat we hier gewoon welkom zijn, dat me gelukkig maakt.” voegt hij eraan toe.

De omwonenden van Raqqa reageren met gemengde gevoelens op de komst van de Gelderse vluchtelingen. Sommigen spreken van een invasie en houden hun dochters liever thuis, maar er zijn ook Raqqanaren die de koppen bij elkaar hebben gestoken en boerkas hebben ingezameld voor de ontheemde Veluwenaren.

Het aantal verkrachtingen is echter niet toegenomen, en ook de woningprijzen in Raqqa zijn nauwelijks beïnvloed door de komst van het AZC. “Het zijn eigenlijk hele nette mensen met een goede opleiding” stelt een lokale politicus. Er wordt onderzocht of er op den duur woonruimte aan de Nederlandse vluchtelingen beschikbaar kan worden gesteld. “Van terugsturen kan geen sprake zijn”, zegt een Syrische demonstrant. “Die mensen komen uit een hel. Ik heb me verdiept in Fyra, de Rabobank, de NAM, Jette Klijnsma en Jan Smit. Onze regering moet veel meer doen voor de opvang van deze mensen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *