Herverdeling

De 32-jarige Oostenrijkse erfgename Marlene Engelhorn heeft besloten om 90% van haar vermogen weg te geven. Ze bezat dit geld omdat ze een nazaat is van Friedrich Engelhorn, de oprichter van BASF. Omdat ze ook sociaal activiste is geeft ze het niet zomaar weg, maar heeft ze een Raad opgericht, een zogenaamde Goede Raad bestaande uit 50 onafhankelijke representatieve Oostenrijkers die over de centen gaat beslissen. Engelhorn vindt dat de politiek haar werk van herverdeling niet goed doet, dus heeft ze besloten zelf haar rijkdom te verdelen.

Het schijnt heel bijzonder te zijn, omdat er in Oostenrijk geen erfbelasting is en ze het volle pond voor zichzelf zou hebben kunnen houden. Het gaat dus niet om belastingvoordeeltjes en gelul in de marge. Deze actie is geïnspireerd door het inzicht dat de absurde vermogensongelijkheid en veel te grote invloed van de één procent rijkste burgers slecht is voor de democratie.

Heerlijk, het klinkt als muziek in de oren, alsof we die Duitse Marlene horen zingen in Der blaue Engel, en toch…

 

Gedachtenexperiment

Stel, ik heb een rijke oom die maar liefst een ton aan vermogen heeft. Hij is een van de rijkste mensen op aarde! Zijn vermogen 10 groeit met horten en stoten en bereikt astronomische hoogten. Een ton! Dat zijn bedragen die we ons bijna niet kunnen voorstellen. We zelf óók steenrijk. Ons vermogen is € 10,00. Een tientje. Met een minimumloon van rond de € 0,00016 per uur is een tientje inderdaad een royaal bedrag.

We besluiten dat tientje eerlijk te gaan verdelen en roepen voor dat doel een Raad in het leven. Wow! Wat een gewéldige actie! Alle kranten schrijven erover. Eindelijk waait er een frisse wind door miljonairsland. En onze oom?

Zijn ton is inmiddels bijna twee ton. En hij betaalt nog steeds geen cent belasting.

U heeft natuurlijk meteen door dat ik de 25 miljoen vergelijk met de vermogens van Jeff Bezos (177 miljard), Elon Musk (230 miljard), Bernard Arnault (182 miljard), Larry Ellison (135 miljard), Mark Zuckerberg (132 miljard) …

Bron: real-time billionaires list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *