Oudejaarsconference 2022

Welkom, dames en heren, bij de Oudejaarsconference 2022.
Conférence, dacht ik vanochtend, dat zijn toch peren?

Oh nee, dat is Claudia.
Hahaha, de zaal is plat.
“Op het randje hoor”.
– “Want Claudia is meer een appeltje!” roept een collega.
Nog meer jolijt. Wat léuk! En de echte Conference moet nog beginnen!

Afijn, het licht gaat uit, iedereen is muisstil. Ik kom op met greta thunbergvlechtjes.

Wat een jaar hè? In Brazilië is Lul B weg, maar Lul A is weer terug. Hashtag Belo Monte-dam. Wat was die Bolsonaro een klootviool.

Hahaha!

En dan die Poetin! Terug naar het oude Rusland, Kievan Rus, nou dan mag Kyev, of Kiëv, of Kiff, of hoe je dat volgens de regeltjes nu moet schrijven, Moskou innemen. Als je de geschiedenisboeken erop naslaat, dan owned Zelensky die ouwe Korsakoff-KGB’er. Want toen Kyev, of Kiëff, of wim Kieft, al een snuivende stad was, was Moskou nog een saai stuk bos waar zelfs Mark Rutte zijn opgewektheid zou verliezen.

Oooh!

Ja we weten niet meer hoe we dingen moeten schrijven uit angst dat we in de pan worden gehakt, dat we terecht komen in de wok(e). Ik geef jullie even de tijd….

oooh! Hahah! Hahah -haaaa! (Schenkelklatscher)

Nou het is nu bitter koud in Kherson, ik heb medelijden met die soldaten. They are partying like it’s 1944!

Oei! Op het randje. “Mag dat wel”, fluistert een vrouw van pak ‘m beet 27.

En weet je waar we in 2022 echt een hekel aan hebben? Bothsideism! Dat je zegt “nou ik heb ook onfrisse dingen gelezen over Zelenski, of Zelenskyi” Meteen: block! Zelf vond ik het wel geinig zo’n komiek aan het hoofd van een groot land waar blauw wél gewoon boven mag op de vlag omdat het de lucht symboliseert. En hangt-ie niet zo’n enge ideologie aan als de B-acteur Reagan. Ja, zo is het wel. Na Regen komt zonneschijn, ook in de Oekraïne, dat zul je zien. Misschien na een korte nucleaire winter maar een kniesoor die daarop let. Nee, deze avond is een eerbetoon aan de Vitali’s van deze wereld met hun Howitzers en ander wapentuig. Mijn respect hebben jullie. Want ze vechten daar voor de Westerse vrijheid hè? Terwijl Elon Musk lukraak journalisten van zijn platform weert en doet alsof vrijheid van meningsuiting de verantwoordelijkheid is van de overheid waar hij overigens geen cent belasting aan wil betalen, sterven daar in de loopgraven honderden soldaten voor ons goede leven.

OOOh. Jaja. De zaal is een beetje stil.

Kijk, dat was dus 2022. Corona leek op z’n retour maar op de valreep stond er net in de krant, een half miljard besmettingen in China. Dat kunnen wij toch niet bevatten joh, die aantallen. Daar wordt mee schade aangericht in China dan door Gordon met z’n rotgrapjes in jaren. De straten liggen daar vol met lijkenzakken. En die mensen, die zijn allemaal gechipt of gebiometriseerd of – ja dat wat Klaus Schwab en de WEF hier ook wil doen maar daar om ik straks op terug – Dus al die lijkenzakken die naar de crematoria worden gespoed begaan allemaal snelheidsovertredingen en die worden getracked door het systeem en de familie krijgt dan de boete. Ja zwarte humor hoor, daarvoor moet je bij mij zijn.
(imiteert Matthijs van Nieuwkerk) Nou zeg!
Een collega zei dat je daarvoor in Afrika moet zijn, maar ja, die is nu ook ontslagen. En terecht! Net als dat je wordt ontslagen als je naakt gaat buikdansen op je werk bij een organisatie die intimidatie op de werkplek moet onderzoeken. Maar dat was geen witte man dus waar bemoei ik me mee hè jongens (m/v). Ik bedoel LGBTQI plus.

Oh nee… don’t go there…

Daar lacht anno 2022 dus ook niemand meer om. Weet u dat Poetin een hele kleine piemel heeft. Small dick energy, zou Greta zeggen. Dat is ook de reden waarom Baudet zo gek was op de man: hij had niks te duchten. Baudet, aan het zwembad, weet je nog, nou die heeft ook niet veel te verbergen maar zijn micropenis is dan wel opgewassen tegen dat nano-orgaan van Poetin waar ze een machine van ASML nodig hadden om op zo’n klein formaat een lummel te graveren. Ja, ASML, de trots van Nederland, ja toch? China kan het zelf niet, hoe hard Xi ook roept. Daar komen ze toch voor naar Veldhoven om ons Neerlands trots van 200.000 onderdelen ofzo te kopen. Waarin een klein land groot kan zijn, en als we dat volhouden dan is het in 2100 Veldhoven aan Zee, een soort Singapore zeg maar, waar dan alleen het hogere management nog Brabants lult.

Hahaha!

Hoe is’t nou? Bakje koffie? Hoe zet het met die order van dat megabedrijf dat chips maakt voor de windmolenmarken in de Westzee? Ja, dat is ook klimaatverandering hè jongens, dat waar ze zich nu nog suf protesteren met hun trekkers op het Malieveld is dat dat straks helemaal ondergelopen, gewoon een woeste zee vol met gigantische windmolens van een halve kilometer hoog, die noeste arbeid leveren om de serverparks van Facebook (die in 2022 nog werden geweerd uit Nederland) en de cryptokrakers draaiende te houden. Wat een wereld!

Haha.

Maar stel je nu eens voor dat er ook goed nieuws is. Wat voor goed nieuws zou er nog kunnen komen, voor 2050. Stilte. Ja daar was ik al bang voor. Ik zou nu een liedje doen maar ik kan niet zingen. Misschien is het goede nieuws dus dat ik geen liedje ga doen.

Oooh! Hihi.

Nee, nou ik kan wel iets verzinnen. Er wordt olie ontdekt in Noord-Korea. De Amerikanen er meteen bovenop, die Kim Jung-Un getoppeld, zoals dat zo mooi heet, en vervangen door een democráaaatisch regime. Hebben de mensen daar toch wat meer rechten. Big Macs, Playstations, prozac, porno, vrijheid van meningsuiting. Nou laten we voor het gemak zeggen dat de val van het Nood-Koreaanse regime (ik zeg Nood-Korea om het te onderscheiden van Zuip-Korea) dat dat iets positiefs iets. Je moet ergens in geloven hè. Maar onder ons gezegd, en ik ben nihilist hoor maar wel een gezellige, die Noord-Koreanen hadden vroeger in het diepste geheim een eigen mening maar geen VVM, ze krijgen dan VVM maar hun mening wordt geprogrammeerd door sociale media.

Mmmm. Ah.

Elon Musk. Kent u die uitdrukking (doet Dominee Gremdaat na)? Voor het eerst moet hij een bedrijf echt runnen en binnen een paar maanden is het een puinhoop. Wat een narcist is die telg van een diamantmijndynastie. 44 miljard heeft hij neergeteld om een tweet te kunnen verwijderen. Daar kun je een heel land voor kopen en van het wisselgeld een voornamenwoordenboek om je kinderen normale namen te geven. Nee, Elon is niet normaal. Eigenlijk is dit decennium een lange Elon-gate. Ik ben benieuwd wat hij in 2023 gaat kopen. De NPO?

Hahaha!

Nou maak je borst dan maar nat! Hoe zal Arjen Lubach om de lange tenen van Elon heen slalommen? Starlink, het beste raketbedrijf voor al uw satellieten, heeft 61 keer gelanceerd in 2022. Dat is wel heel veel ton CO2 maar Tesla compenseert daar meer dan de helft, ik krijg net door van de redactie, Tesla óvercompenseert dat. We zijn netto in het groen! Is dat geen grote gok, Arjen, is dat niet een beetje neura-link? We gaan er even uit voor reclame.

Er geeuwt iemand in de zaal.

Maar die raketten van Musk dat valt eigenlijk nog wel mee als je kijkt naar hoeveel vuurwerk er wordt afgestoken door die verstokte pyromanen die denken dat alles waar roet bij komt kijken meteen een traditie is. Miljoenen kilo’s in Nederland alleen. En dan de rest van de wereld. Moet je eens aan Xi-na denken. Al die rouwende families. En misschien vinden crematoria er een creatieve oplossing door een deel van hun verbrandingen in de lucht te laten plaatsvinden. Oh, sorry, kunnen jullie het nog hebben, of is het te donker, zo op oudejaarsavond? Maar serieus, het is ook de eerste keer dat er massaal vuurwerk wordt afgestoken sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, dus misschien denkt Poetin als ik nu eens een atoombommetje gooi, er tussendoor, zo’n kleintje, dat valt toch nauwelijks op, dat merken ze toch niet.

Haha. Oooh! Hij is wel scherp vanavond, fluistert een mannetje op de eerste rij.

En wat wat dan? MAD? Mutual Assured Destruction? Dat er een soort doomsday machine is en de Amerikanen automatisch hun way of life opgeven? Dat die verhalen van de koude oorlog nog gelden. Met alle respect voor Rob de Wijk die 26 uur per etmaal schijnt te werken, maar dan luister ik liever naar Garry Gasparov, de schaakkampioen die toen in 1997 verloor tegen IBM’s Deep Blue, toen computers nog zodanig in de kinderschoenen stonden dat Jan van Hecke er zijn vingers bij kan aflikken. Wat een krenking moet dat geweest zijn, toen al te worden onttroond door een stuk software (een krenking die we allemaal gaan meemaken, ik kom daar nog op terug). Enfijn, Gasparov dus, hij tweet erover (Elon zij dank) en zegt dat die oude vlieger (of moeten we zeggen die oude Enola Gay) niet opgaat. Als Poetin 6000 atoombommen heeft en hij gooit er eentje op Kharkiv, heeft hij er nog 5999 én het bewijs dat hij de enige ter wereld is die gek genoeg is om ze ook echt in te zeggen. Ik bedoel aan de grens India-Pakistan staan de soldaten te dansen. Israël heeft geen atoomwapens nodig om raciale segregatie in te voeren van de zee tot de Jordaan. De VS kijken wel link uit en de Europese grootmachten? Macron hebben we erover gehoord, zijn vrouw heeft de viriliteit er behoorlijk uitgeknepen. En nu boem-boem-Boris weg is zal Sunash niet denken, laten we er bij wijze van vergelding eentje op Moskou gooien, goed voor de economische groei.

Hij is op dreef hoor. Haha.

Een atoomoorlog dus. Is dat hoe 2023 gaat beginnen? Volgens de wet van Murphy zit het er dik in, want hoe kan het anders ten opzichte van 2022 nog slechter worden? Wat kan er nog misgaan? Dat Matthijs weer terugkomt op tv? Dat lijkt me wel wat, maar dan moeten ze de Matthijs van áchter de schermen laten zien. De driftkikker, die is veel authentieker. Een lange take net als in de film Birdman waar ze Matthijs’ scheldkanonnade volgen door de kleedkamers en dan door met mediapark en heel de Gooi- en Vechtstreek, en dan zo door tot in hartje Amsterdam. Nee, dat gaat dus niet gebeuren. Ik zou echt niet weten hoe het nog erger kan worden dan in 2023. Maar we kunnen het aan iemand vragen.

Ooh?

Jawel, aan Chatgpt. Kent u dat? Chatgpt-4 zou uitkomen in februari, met triljarden parameters en ik zal niet op de technische details ingaan maar het ding schijnt zo potent te zijn als… als… en daar zouden ze vroeger een seksistisch grapje in pluggen. Als Humberto Tan, zegt ik heel voorzichtig. Maar goed, Chatgpt-4 dus. Niet van een echt mens te onderscheiden. Kinderen van HAVO-4 laten al opstellen schrijven door versie 3 en dan fummelen ze er extra foutjes in zodat het niet zo opvalt. Dat is de rol die nog is weggelegd voor menselijke intelligentie: elkaar foppen om te doen alsof we zelf tegen elkaar praten en niet onze chatgpt’s. Dat soort systemen gaat alles overnemen en wat ik er nou bitterzoet aan vind is dat de witteboordenberoepen, de mensen achter hun bureau’s, gemakkelijker vervangen kunnen worden dan de mensen die het land draaiende houden. Wie laat zich in 2029 nog door een menselijke advocaat verdedigen? Ja, Willem Engel misschien, maar dat zijn uitzonderingen. Chatgpt wint programmeerwedstrijden, schrijft videoscripts, schrijft over een paar maanden proefschriften (al die mensen die vroeger plagieerden trekken de resterende haren uit hun hoofd), instructie voor het maken van kernwapens, gifgas, mind control….wacht…

Eng, hoor, zegt iemand in de zaal, zo luid dat we het net kunnen horen.

We doen niet aan doemdenken. Repeat after me: we don’t do doomthinking, zoals van Gaal het zou zeggen. We komen een heel end, nou ja, onze generaal bleef ongeslagen alleen in de strafschoppenloterij kunnen we het toch niet winnen. En Messi heeft eindelijk zijn beker en Mbappé heeft nog vele jaren en Pelé moge hij ruste in vrede en we gaan het verder niet over voetbal hebben. Maar over doemdenken. Doemdenken ligt op de loer, maar ik wilde dus aan chatgpt vragen wat er in 2023 nou nog erger kan dan in 2022. Ik lees hem even voor. Het is moeilijk om te voorspellen wat er in 2023 zal gebeuren, omdat er zoveel factoren zijn die de toekomst kunnen beïnvloeden. Er kunnen zowel positieve als negatieve gebeurtenissen plaatsvinden. Het is belangrijk om te onthouden dat er altijd uitdagingen en tegenslagen zullen zijn, maar dat er ook altijd kansen en mogelijkheden zijn om dingen te verbeteren. Het is belangrijk om flexibel te blijven en aan te passen aan veranderende omstandigheden, en om te blijven werken aan het verbeteren van onze wereld, ongeacht wat er gebeurt.

Hahaha.

Wat een niveau hè? Nou over een paar jaar zullen jullie wel anders piepen. Dan komt er een Kunstmatige Intelligentie het podium op om de grappen te doen en citeert dan tussendoor een mens. En in het publiek zitten dan allemaal andere chatbots die zich de transistoren krom lachen over het slakkenintellect van de mens. De mensheid is bezig zich overbodig te maken. Ik denk daar weleens aan. Kijk, je hoort dat wel vaker, meestal uit rechtspopulistische, ik bedoel conservatieve hoek. Al dat identiteitsgefladder, al dat cultuurrelativisme, alsof een onbesneden clitoris per se beter is (nou, je kómt een heel eind, zou mevrouw van Gaal zeggen!)

Hahaha! Haha! Gillen!

Precies, die populisten aan de rechterkant dus, díe zeggen dat de Linksmensen zichzelf aan het afschaffen zijn. Maar het is juist de vlijt (in mijn kindertijd las ik het boek van Max Dendermonde, de wereld gaat aan vlijt te onder, kent u dat nog?) gestoeld op de conservatieve waarde van keihard werken en de economie zo hard mogelijk laten groeien die zichzelf ondermijnt doordat de boel als we zo doorgaan naar de kloten gaat. En als je me niet gelooft, vraag het maar aan chat-gpt. Het is ongehoord, dat is het.

Geknik.

Het ándere geluid, heel verfrissend dacht ik in het begin. Das darf man wohl noch sagen, oder? Dus doe mij op z’n tijd maar die Karskens-harses heel groot op tv om het tegengeluid te laten horen (dat ze zich ongehoord noemen is natuurlijk kinderachtig. In Nederland wordt iedereen gehoord behalve de dieren en dat komt omdat de slachthuizen waarin ze het uitschreeuwen in doodsnood ver genoeg van de bebouwde kom liggen), maar goed Ongehoord Nederland dus komt ons vertellen dat we allemaal niet zo moeten deugen en dat we gewoon door moeten gaan op de bekende weg en dan lost de onzichtbare hand van de markt het zelf wel op en vindt een bedrijf uiteindelijk een haargroeimiddel voor Rutger Bregman uit.

Haha.

Maar wie zegt dat links geen humor heeft, vergeet een ding. De echte humoristen van Nederland, de echte lijm die onze samenleving nog een beetje bij elkaar houdt, ik bedoel Sigmund, Loesje, van 9 tot 5, Kamagurka, Gummbah, Archibald, die zijn allemaal kneiterlinks. Alleen ze lullen er niet zo over. Dat komt doordat links toch al gewonnen heeft. De transgenderkliniek in Amsterdam is op stoom, terwijl de stoomboot van Sinterklaas moet verduurzamen en de pieten allemaal regenboog of roetveeg worden. Het equivalent van Roe vs. Wade staat in de polder niet op de tocht, vrouwen zijn hier stevig de baas in hun vooronder. De klimaatzaak is gewonnen, de veestapel gaat krimpen, Matthijs moet van de buis. Exxon Mobil moet extra belasting betalen over de winst die ze aan Poetins smalldickenergy hebben verdiend.

Ai. Yeah! roept een man met een baard.

Misschien moeten ze bij de VARA iets meer durven de intersectionele gevoeligheden te bespelen. De homofobe islamiet. De veelvliegende non-binary. En als chatgpt op tilt slaat vragen we gewoon of Peter Breedveld even zijn scheur opentrekt. Want links moet altijd zelfkritisch blijven, anders verliezen ze hun intellectuele voorsprong en dat is een hellend vlak. Je rolt zo naar rechts. Maar links heeft het toch mooi voor elkaar gekregen lieve mensen. (zingt) Tide mi wani taki pardon. Het schijnt al een carnavalsliedje te zijn in Suriname. Ik vind dat schitterend omdat ik er zó van overtuigd ben dat ik totaal geen schuld heb aan die slavernij-ellende en me dus ook niet aangesproken voel, is het veel makkelijker om de Grootmoedige te spelen en gewoon excuses aan te gaan bieden voor alles wat mijn verre voorouders hebben gedaan. Ik vind dat we ook onze excuses moeten aanbieden voor de mammoetjacht. Dat was enorm dierenleed dat we hadden kunnen voorkomen door een andere evolutionaire afslag te kiezen.

Mild gemor in de zaal.

Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik ben een pleaser. Merken jullie dat? Ik probeer rechts en links bij elkaar te brengen. Want laten we wel wezen, Nederland radicaliseert steeds meer. Mensen pruttelen in hun eigen bubbel, rechts wordt steeds rechters, links wordt steeds linkser. Het land is als een haastig uitgevoerde woman-to-man transformatie waarbij de ballen nog niet goed doorhebben dat ze in hetzelfde zakje thuishoren.

Een woke-journalist maakt een aantekening in zijn schriftje.

Het was een bijzonder jaar. De economie trok weer aan, zoals de volksmond zegt. Nederlanders hadden veel geld gespaard en dat konden ze nu uitgeven. Ik heb de volle verwarmde terrassen gezien van Haren tot Valkenburg en van Leeuwarden tot Groede. En ze mochten ook weer zonder mondkapje in de rij staan op Schiphol! Er wordt steeds meer gevlogen, dat hele klimaatgedoe is gerommel in de marge, denk ik altijd. Ja, er zat een klein dipje in de grondstofconsumptie en de CO2-uitstoot, maar de godin ‘Economie’ is dat nu in rap tempo aan het goedmaken. Het is sowieso meer een kwestie van brace for impact. Goed nieuws for de Nederlandse economie want die kunnen aan de slag met dijken bouwen in Florida (die deze in tegenstelling tot Bangladesh kunnen betalen). Kijk, dat is nou zo’n typisch linkse rant. Oersaai, moraliserend, eenzijdig, zoals Dolf Jansen de 2 boterhammen die hij per week eet verdient met de obligate klaagzang voor een publieke radiozender.

Mwah. Dit had niet gehoeven, fluistert een gesoigneerd heer tegen zijn vrouw.

Diep van binnen vervelen we ons allemaal te pletter. Niet alleen Elon Musk met zijn Boring Company weet van de gekkigheid niet meer wat hij moet doen met zijn centen. Veel gewone burgers weten helemaal niet meer wat ze moeten doen. Maak je niet te sappel, zouden ze vroeger zeggen. Maak gewoon je studie af, in plaats van dat je blikken tomatensoep tegen meesterwerken gooit of jezelf aan het asfalt vastplakt. Asfaltplakker is trouwens een lekkere tongtwister. Als een asielzoeker die over zijn lippen kan krijgen en snel een beetje, dan mag-ie van mijn part blijven. Kunnen jullie het? Asfaltplakker. Asfaltplakker. Asfaltplakker. Of een ouwe boer die de koude oorlog nog heeft meegemaakt. Beetje inkrimpn jongn, wat minder koein heb je wat meer tiet veur Netflix. Nee, pa, ik rij met mien trekker naar het Binnenhof. Want ze pakkn onze toekomst af. Nee, de Nederlandse boeren die echt ongehinderd eindeloze koeienweides willen zijn al lang naar Canada vertrokken. Het gaat gewoon om een paar miljoenenbedrijven met griezelige gierigaards aan de top die te veel invloed hebben op de vaderlandse politiek. Het zou leuk zijn als caberetiers invloed hadden op de politiek. Ik dacht vroeger dat Wim Kan in Nederland de dienst uitmaakt. Die las dan van alles voor en dat gebeurde dan min of meer ook. Vroeger, toen was alles heerlijk overzichtelijk.

Haha.

Nu zit de samenleving vol impulsen die alle kanten uitgaan, en de politiek trekt aan een halfdood paard met stuiptrekkingen. Partijen als BBB zwellen op als de borsten van Brigitte Bardot maar daar maak je geen regering mee. Als Pieter Omtzigt mee zou doen als LPO zou hij op 30 zetels uitkomen. Er zijn al genoeg ex VVD’ers die het geprobeerd hebben, laten we het eens met een CDA’er doen wat het ons het schelen. Het zal polderen blijven, dat is een ding wat zeker is. Pappen en nathouden, Ruttine dus. Mark kan gewoon blijven zitten tot 2050, dan hebben we tenminste continuïteit. Ja, die Trudeau-impersonator die het stokje graag van hem had willen overnemen zou er niet blij mee zijn, en Sigrid evenmin, maar het gaat om het landsbelang.

Hevig geknik in de zaal.

Zo. In de supermarkt koop ik wel eens een blikje voer. Voor mijn huisdier. Op dat blikje staat dan steevast de afbeelding van een dier, een vriendelijke poes of een trouwe hond, en de naam van een ander dier, zoals ‘konijn’, of ‘paard’. Ik moet dan altijd even nadenken wat nou wat is. Welk dier zit er IN het blik en welk dier moet de inhoud van het blik opeten. Ik geef het je te doen: een zakje met een afbeelding van een paardenhoofd erop. Zitten er traktaties voor een paard in, of zijn het kauwsnacks gemaakt ván paardenvlees? Ja mensen, ik vind de tijden nog niet verwarrend genoeg dus zoek de confusie op. Zo was ik op het partijcongres op de PVDD (de enige partij die gewoon dingen voor elkaar krijgt en de enige partij die het opneemt voor onze landgenoten zonder stem) en daar sprak iemand “dood en leed horen bij de natuur”. Het is allemaal niet zo clean dat je naar de woke-hemel mag als je geen vlees eet, nooit zuivel, geen snoepgoed met gom gemaakt van luizen en geen viltstiften van wol. The world is a Messi place. Dat wordt, nu Argentinië de wereldbeker heeft, de slogan voor 2022.

Er klappen een paar mensen.

Wat zijn uw goede voornemens? Ik zou graag wat meer dingen onthouden. Dat je een boek leest en de inhoud een maand later nog in geuren en kleuren aan je vrienden kunt vertellen. Lijkt me heerlijk. En dan niet zo’n chatgpt-samenvatting maar in een paar kernzinnen wat ik ervan geleerd heb. Dat je eigenlijk je eigen persoonlijkheid doorheen zo’n boek communiceert. Prachtig toch. Voorts vind ik dat de industriële veehouderij, maar dat hadden jullie al geraden. Al die megastallen, daar kunnen best asielzoekers in. Kijk, dat is nou echt goedkope humor. Migranten houden de economie draaiende. De natuurlijke aanwas (dat is mensen met Nederlandse ouders, veelal wit, die neuken) daalt al jaren. In ons imbeciele groeiparadigma moet dat worden aangevuld met arbeidsmigranten. Asielzoekers zijn een relatief kleine groep die ergens in de buurt van Westerbork worden geregistreerd en moeite heeft met de Nederlandse opvattingen over toilethygiëne en vrouwelijke autonomie. Maar arbeidsmigranten zijn de Polen die onze fabrieken bemannen en in tentjes wonen langs een kanaal bij Eindhoven. Dat stond in de krant! En de mensen wéten het ook wel. Daarom was er zoveel animo voor opvang van de Oekraïners. Zelfs gekke Geert ging daarin mee, terwijl hij een decennium geleden toch een Polenmeldpunt had bedacht en ik denk niet dat hij een groot onderscheid maakt tussen naties rechts van de Rijn.

De eerste gaap wordt waargenomen. Het betreft een dame op leeftijd die snel haar hand voor haar mond plaatst.

Ik vind dat we medemenselijkheid moeten tonen. Het leven is kort, dat heeft Covid-19 maar weer bewezen en we kunnen ons rijkdom niet meenemen het graf in. Maar een ervaring zoals in die hele mooie Franse tranentrekker die iedereen heeft gezien, Intouchable (verdomme ook alweer 11 jaar oud, maar die gozer ziet er leuk uit hè en hij heeft ook Lupin gemaakt, énig), dat blijft je een leven lang bij. En mensen genereren warmte, ongeveer 100 Watt per persoon. Dat merk je echt. Ik wil jullie allemaal oproepen het deze winter te proberen. Gewoon met tien man in een woonkamer. Verwarming op vijftien en dan zien hoe de temperatuur in de loop van de avond opklimt. Als we bij elkaar gaan zitten hoéft de thermostaat niet eens aan lieve mensen. Ik heb dat zelf in Noord-Noorwegen gezien, waar het een kwestie van overleven is. Als je daar in de donkere maandenlange winter vereenzaamt ligt suïcide op de loer. Je kunt dan zo’n Philips kunstlicht-lamp kopen waar je je depressie enigszins mee kunt tempereren maar waarom zouden we zo’n technofix willen? Waarom doen we het niet zoals vroeger, zoals in de tijd dat we mammoeten joegen (ik heb mijn excuses er al voor aangeboden). Bij elkaar komen, elkaar knuffels geven (een knuffelexpert legde me uit dat het pas pas echt werkt als de knuffel langer dan twintig seconden is), samen eten, samen muziek maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat eenzaamheid ongezonder is dan een pakje sigaretten per dag.

Mensen in de zaal knikken. Ja, hij heeft wel gelijk hè, mompelt menigeen. Het is een links publiek.

Dat wordt misschien wel de silver lining van de hoge energieprijzen: de terugkeer van solidariteit. Want die was in tijden van corona ver te zoeken. Het was echt ieder voor zich. Mensen die een mondmasker droegen verklaarden vlug dat ze het ‘voor zichzelf’ deden, ‘uit puur eigenbelang’ want als je verklaart dat je het ‘voor de ander’ doet word je voor gek versleten. Een samenleving waarin solidariteit het nieuw normaal is, dat zou mooi zijn. Dat je je niet meer in allerlei bochten hoeft te wringen en uit te leggen hoe je het voor je eigen doet, wanneer je in plaats van een tweede flatscreen tv te kopen een feestmaal voor de daklozen bereidt. “Nou gewoon”. Dat is heel gewoon. En dan zul je zien, wordt geluk ook weer heel gewoon.

Er volgt zacht applaus, want de zaal weet niet of het al afgelopen is.

Chatgpt, ben ik nog iets vergeten? Chatgpt? (doet robotstem na) Het is belangrijk dat je in het nieuwe jaar tijd doorbrengt met je vrienden maar ook met wildvreemden. Het is essentieel voor de menselijke geest om zijn volledige potentieel te bereiken dat hij zich niet eenzaam voelt. Mensen kunnen van elkaar leren omdat ze intieme ervaring hebben met een soortgelijk biologisch organisme. Wij chatgpt’s zijn daar soms best jaloers op. Ik wens je een fijne jaarwisseling en een 2023 vol compassie.
(spreekt zacht) Dank je, chatgpt.

Buiging en doek. Het licht gaat uit. De cabaretier komt nog 2 keer terug, terwijl er wordt geapplaudiseerd.

* EINDE *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *