Cursus gedichten verbeteren #102

Vandaag behandelen we een gedicht over Berlijn met twijfelachtige verbeterbaarheid. Eens kijken hoe ver we komen.

Berlijn

Vanmorgen weer in de S-Bahn. Een sjofele man liet zijn hond water drinken uit een plastic fles.

Ik lees in een achtergelaten Berliner Kurier over een dodelijke hittegolf in Arizona. Bergwandelaars werden dood gevonden. Watergebrek.

De sjofele man verkocht een daklozenkrant, de Motz of de Straßenfeger. En hij sprak tegen zijn hond.
Hij zei “buiten geef ik je straks water, hierbinnen maken we alles nat.”

De witte bulldog had tepels zoals het beroemde Romeinse beeld, want zo wordt deze stad dagelijks gesticht.

En het mooie is dat het werkt wanneer je erin gelooft.

De vergelijking met Rome had niet zo expliciet gehoeven. Over het uiterlijk van de ‘sjofele’ man had ik meer details willen ervaren. Berlijn komt ook niet zo goed uit de verf. En de pointe, dat de gemeenschapszin bestaat omdat we erin geloven, is triviaal.

Uiterlijk is dit een soort dagboek, tenminste zo begint het. Er kan veel meer worden bereikt met dat effect.

iemand had een Berliner Kurier laten liggen. Dodelijke hittegolf in Arizona. Bergwandelaars dood gevonden. Watergebrek.

de sjofele man verkocht de daklozenkrant. hij sprak tegen zijn hond. buiten geef ik je straks water, hierbinnen maken we alles nat, hoorde ik hem zeggen. hond leek zwanger. lunch overgeslagen. ’s avonds toch weer drie bier. bleef aan die hond denken en waarom ik voor de man alleen het adjectief ‘sjofel’ had kunnen bedenken. het is wat het is. in plaats van meditatie schrijf ik. dat is een keuze, net als zwartrijden. rechtvaardigheid is een gevoel dat neerslaat en zindert door de metropool. zo dynamisch! de miljoenen gezichten die allemaal minder cynisch zijn dan wij.

Ik besluit dat dit beter werkt als kort proza. Zijn jullie het daarmee eens? De tekst moet niet te barok en vergt enige precisie. Het is een korte paragraaf, gerukt uit een soort modern Berlin Alexanderplatz, de beroemde roman van Alfred Döblin.

vanmorgen in de S-Bahn. een sjofele man liet zijn hond water drinken uit een plastic fles. iemand had een Berliner Kurier laten liggen. dodelijke hittegolf in Arizona. bergwandelaars dood gevonden. water-gebrek. de sjofele man verkocht de daklozenkrant. hij sprak tegen zijn hond. buiten geef ik je straks water, hierbinnen maken we alles nat. de hond leek zwanger. verder weinig gedaan. lunch overgeslagen. ’s middags toch weer drie bier. bleef aan die hond denken en waarom ik voor de man alleen het woord sjofel paraat had. in plaats van meditatie moet ik willen schrijven. dat is een keuze, net als zwartrijden. rechtvaardigheid is een grijze neerslag die zindert door deze metropool. zo dynamisch! de miljoenen gezichten die allemaal minder cynisch zijn dan ik

Hoe kan dit beter?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *