Cursus gedichten verbeteren #96

Welkom terug bij onze, inmiddels legendarische, gedichtenverbeteringscursus. Vandaag nemen we een gedicht dat in een typische, nonchalante stijl religie behandelt. We gaan letten op de kwaliteit van het beeld dat wordt geschetst, en of de poëtische dictie enige kritische reflectie standhoudt.

atheïsme

de verlosser rijdt door het dorp op een groene brommer
weer of geen weer, hij komt langs

je kunt fruit naar hem gooien
de hond loslaten

je beste pak aantrekken
alle dieren slachten

een notenbalk aanleggen voor zijn geknetter
prrrrrrrr prrrrrrrrr prrrrrrrrr

doodzaam in je raam gaan staan
je raam veranderen in water

hij blijft komen, het is een hardnekkig exemplaar
zoals we in de zon bij elkaar zitten om te lachen

Niet zeker over het tweede stuk. Lees het nog een keer rustig over en probeer de opbouw goed te voelen, hoe werken klank-beeld-ritme samen om een beeld te schetsen van het ontkerstende dorp? (denk aan Reve) En komt het “hij blijft komen” goed over? De zinvraag dus (of de dood, of is die zinspeling onduidelijk?)

De dictie lijkt iets humanisties: het heiligste waar we van kunnen dromen zijn mensen en mensenwerk. Gezellig samen borrelen in de namiddagzon, het liefst op vrijdag. De vrijmibo als Verlossing? Ik mis de scherpe rand hier, de toegevoegde waarde. Het scherpe beeld waarmee het gedicht opende van de verlosser op z’n brommer en de notenbalk voor z’n geknetter zijn expressionistische elementen, daar ‘moet’ het gedicht dan natuurlijk ook mee afsluiten!

Ik had ergens genoteerd een dieet van drempels als beeld voor het overschrijden van grenzen. Niet zeker of het hier hoort. Na een kwartiertje naar het scherm staren en dingen heen en weer veranderen, staat er uiteindelijk:

de verlosser

de verlosser rijdt door het dorp op een groene brommer
weer of geen weer, hij komt langs

je kunt fruit naar hem gooien
de hond loslaten

je beste pak aantrekken
alle dieren slachten

een notenbalk graven voor z’n geknetter
prrrrrrrr prrrrrrrrr prrrrrrrrrrrr

Is er sprake van een verbetering, of is het gedicht ‘professioneler’ en onaantrekkelijker geworden? Commentaar wordt in dank afgenomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *