Cursus gedichten verbeteren #10

Maar Kamiel, die gedichten uit deze cursus, dat is toch geen echte poëzie? We verwachten een ritmisch narratief in de eerste persoon vol raadselachtig mooie metaforen, ingeleid door “je zegt dat”. Denk aan M. Rijneveld of de winnares van de 10e edititie van de Turing-dichtwedstrijd, Meity Volke. Poëzie moet iets vreemds vertellen, het liefst met een nasaal meisjestoontje. Nu, dat kunnen we gaan imiteren in de hoop om ook beroemd te worden, maar u begrijpt dat dit niet de bedoeling kan zijn. je zegt dat huig een grappig woord is en ik knik maar zeg niks want ik weet wie je knikkers heeft gestolen maar wil hem nog niet verraden, boven ons zijn de bomen die alles weten maar dat is pas verstikkend als je eraan denkt / ik geef je kauwgom en moet aan Maarten Luther denken en dat er zoveel dingen zijn die we elkaar niet kunnen zeggen.

Nee, dat kan niet de bedoeling zijn. Het bewust imiteren van een stijl is echter wel een goede vingeroefening die ik mijn cursisten van harte aanraad. Over tot de orde van de dag. Het gedicht dat we vandaag gaan verbeteren is gezet in een stijl die we tot dusver nog niet hebben gezien in deze cursus.

egoland
Als je de leukste en spannendste stukjes van ego wilt ontdekken
ben je bij ons op de juiste plek. Egoland is vorig jaar geopend en trekt
nu al miljoenen bezoekers.

De allerkleinsten kunnen hun tekeningen laten controleren
door een echte egoscoop

De toegang is gratis voor hen die minstens
twee anderen meenemen

Voor zoeternijen wordt gezorgd, en er is ook een notenbrander
aanwezig op het terrein.

In het apenhuis is het verboden te fotograferen.

De achtbanen gaan over de kop en zwangere vrouwen wordt afgeraden, van deze attractie gebruik te maken.

Het is verboden graffity te sprayen zonder merknaam.

Het is verboden eten in de visvijver te werpen, aangezien de vissen van plastic zijn.

Wij vragen u om gepaste kleding te dragen, dus bijvoorbeeld geen sandalen.

Voor meer informatie staan wij vanzelfsprekend voor u klaar.

Het lijkt een politiek gedicht, ontstaan uit de flauwe woordgrap met LEGO™. Zulke poëzie moet het hebben van subtiliteiten, en om die te introduceren moet het verhaal helder zijn. De tekst is een brochure voor een ‘pretpark voor het ego’. De ondertoon is dat onze maatschappij zelf zo’n pretpark is; het poëtische moet gebeuren wanneer de lezer zich herkent in de vreemde beelden.

EGOland™ is een uniek attractiepark voor jong en oud
kom bij ons jouw egostenen ontdekken

Dit voelt te licht, maar wees geduldig. De kunst van lichtvoetige poëzie is de spanningsboog. Je moet het poëtische niet zoeken in de fijne woordkunst maar in de dynamiek van het geheel. Ritme wordt dus ook erg belangrijk (dit is het grootste mankement van het origineel).

EGOland™ trekt jaarlijks miljoenen bezoekers die van heinde en ver komen om onze bijzondere bouwstenen met het gepatenteerde kliksysteem te ontdekken.

De allerkleinsten kunnen hun tekeningen laten controleren door een echte egoscoop. De toegang is tot drie jaar gratis en er zijn aantrekkelijke groepskortingen.

De groepskortingen zijn paradoxaal. De lezer spitst zijn oren.

Er zijn huurfietsen beschikbaar om u sneller over het terrein voort te bewegen. In EGOland gelden de officiële verkeersregels en we rijden er aan de, vanuit het perspectief van de fietser, rechterkant van de weg. Plaats de fietsen na afloop in de daarvoor bestemde fietsenrekken.

Voor lekkernijen wordt, om een hardnekkig gerucht de kop in te drukken, wel degelijk gezorgd. Er is een notenbrander aanwezig op het terrein, dus dat is smullen geblazen.

De spreektaal werkt hopelijk op de lachspieren (niet dus). We moeten ons wel bewust zijn van het spel en de associaties die de lezer zal gaan maken:

Het is verboden om eten in de visvijver te werpen, aangezien de vissen van gerecycled plastic zijn. 

Wij vragen u om gepaste kleding te dragen, dus bijvoorbeeld geen sandalen.

U kunt na afloop van uw bezoek in onze souvenirshop terecht voor een keur aan EGO-sets en aanvullingen. Zo stelt u uw geheel eigen EGOfantasie samen. En dri

Het ritme is verbeterd en de betekenis van het gedicht iets scherpgesteld. We concentreren ons nog één keer op het geheel om tot een resultaat te komen:

EGOland™

EGOland™ is een uniek attractiepark voor jong en oud,
Het park trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, waaronder veel Chinezen, die onze bijzondere bouwstenen met het gepatenteerde kliksysteem komen ontdekken.

Er zijn huurfietsen beschikbaar waarmee u het terrein zelfstandig kunt ontdekken. In EGOland™ gelden de officiële verkeersregels en we rijden er aan de rechterkant van de weg. Plaats de fietsen na afloop in de daarvoor bestemde fietsenrekken.

Voor lekkernijen wordt, om een hardnekkig misverstand uit de weg te ruimen, gezorgd. Er is een notenbrander aanwezig op het terrein.

Het is verboden om eten in de visvijver te werpen, aangezien de vissen van plastic zijn.

Afval gooit u in de daarvoor bestemde afvalbakken. Vandalisme wordt in EGOland™ niet getolereerd.

Wij vragen u om gepaste kleding te dragen, dus bijvoorbeeld geen sandalen.

Na afloop van uw bezoek bent u van harte welkom in onze souvenirshop voor een keur aan EGO™-sets en EGO™-aanvulsets. Zo stelt u in een handomdraai uw geheel eigen EGO™-beleveniswereld samen.

Wat denken jullie? Is het zo ‘af’? Is het überhaupt poëzie? Welke stijl zien jullie het liefste behandeld in deze cursus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *