Pas op: idealisten ontwrichten de samenleving

Het is weer tijd voor polemiek tegen een gezellige Volkskrantcolumnist:

Stevige kost van Teun Voeten. De “idealisten worden geregeerd door kinderlijk, wishful thinking” en “gevaarlijke emoties”
Ze zouden lijden aan “zelfhaat over onze succesvolle westerse cultuur”, overgoten met “een sausje van moreel superieure zelfgenoegzaamheid”. Wát een krakkemikkig geformuleerde onzin. De auteur verwart ideologen in idealisten. De “idealisten” die ik ken zijn verdrietig wanneer ze mensen zien verzuipen, en boos omdat “het systeem” er geen antwoord op heeft. Ze zijn boos omdat hun “grootse idealen” (dat een continent vol volgevreten consumenten er niet voor kan zorgen dat er kinderen voor haar kusten verzuipen). Zij denken niet in ideologieën – zij denken humanitair.

En dan schrijft Teuntje iets heel gênants:
“Het is gênant te zien hoe weldenkenden zich hoog verheven voelen boven ’tokkies’ die rondspuien dat ‘dobbernegers‘ moeten verzuipen.”

Kom nou. Ik weet wat je wilt zeggen, maar ik hoop dat ook jij verheven bent boven mensen die écht vinden dat die mensen moeten verzuipen (want die bestaan, maar op dat gevaar ga jij niet in met je populistische prietpraat).

Wat wil hij nu eigenlijk zeggen? Dat we niet meer mogen proberen onze menselijkheid te tonen, omdat het er zo snel potsierlijk, hypocriet en zelfgenoegzaam uit zou kunnen zien?

Dit moet geen ad personam worden. Er volgt een argument van de man die in vijftig arme landen was. Iedereen die hij in de derde wereld sprak wilde naar Europa migreren en twee miljard vluchtelingen zou aan de ruime kant zijn. Bovendien zit er veel uitschot tussen, zelfs IS-infiltranten. Ze hebben lage opleidingen. Europa kan dat niet absorberen. Enzovoorts.

Wat wil hij nu eigenlijk zeggen? Dat we niet meer mogen proberen onze menselijkheid te tonen, omdat het er zo snel potsierlijk, hypocriet en zelfgenoegzaam uit zou kunnen zien? Dat we maar een oogje moeten sluiten omdat het morele chantage is? Ik ben er niet uit. Hij bedoelt het vast goed, maar heeft hij de vluchtelingen geïnterviewd, heeft hij er een paar ontmoet of ontleent hij zijn autoriteit alleen aan die vijftig stempels in zijn paspoort?

Ik ben het helemaal eens dat de meest ondernemende, avontuurlijke types in hun eigen land het hardst nodig zijn – dat heb ik ook in vijftien derde wereldlanden met eigen ogen gezien. Helaas zijn zij het die zich hulpeloos op onze stranden komen werpen om ons moreel te chanteren. Ik zie ook in dat Europa “ontwricht” zou worden. Niet vanwege de vele migranten, maar vanwege het populistische tuig dat de reeds broeiende revolutionaire stemming kan doen ontvlammen. De politieke tweestrijd heeft het continent al ontwricht. Honderdduizend vluchtelingen meer of minder maakt weinig uit.

En de oplossing? Het “antwoord is niet bij progressief Europa te vinden. Integendeel.” We moeten raden.

Een conservatief Europa? Vol is vol. Minder minder minder? Witte Trump- en Wildersmanen? Europa moet “de territoriale integriteit waarborgen” – dus alle grenzen dicht? En als een Chinees bedrijf een Grieks eiland wil kopen, moeten we dan ook de territoriale integriteit waarborgen? Of zit economie niet in het vakkenpakket van een cultureel antropoloog? Teun vergeet een concrete suggestie te geven voor een “humanitair, maar vooral daadkrachtig” antwoord.

Bedoelt hij door de EU gefinancierde opruimacties voor de Noord-Afrikaanse en Turkse kust – dan moet hij dat zeggen. Bedoelt hij het droppen van pamfletten waarop staat dat het leven in Europa voor migranten vreselijk is en voor moslims dat het een zondig continent is van alcohol zuipende en varkensvlees vretende homofielen, dan moet hij dat zeggen. Bedoelt hij dat we gewoon meer uitzetvluchten naar Mogadishu en Karachi moeten charteren, dan moet hij dat gewoon zeggen. Bedoelt hij dat we hogere muren moeten bouwen (dan kunnen we de gelukszoekers die hier al zijn meteen te werk stellen als metselaars) – dan moet hij dat zeggen. Maar hij zwijgt – wellicht omdat hij bang is iets onpopulairs te zeggen?

2 thoughts on “Pas op: idealisten ontwrichten de samenleving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *