Anti-consumptie

Hoe debiel moet je zijn om een maandsalaris uit te geven voor een lelijk horloge omdat het toevallig de keuze is van een bejaarde spion met een identiteitscrisis? James Bond is altijd een betrouwbaar symptoom van zijn tijd geweest en Spectre bevestigt dat. We leven in een bubbel van ranzig consumentisme, een religie die ons constante afleiding schenkt terwijl ze onze binnenwereld volledig verschraalt.

Er zijn al zoveel oorlogsverklaringen tegen het consumeren omwille van het consumeren geschreven. Daar kan de mijne er ook nog wel bij. Vooral omdat het een plezierige bezigheid is, zulks in mijn computer te knallen. Anticonsumeristen worden altijd belachelijk gemaakt door hen die zichzelf en hun achterlijke leefstijl bedreigd zien. Ze worden monddood gemaakt met debiele argumenten die “consumerisme” stiekem gelijk stellen aan ieder gebruik van grondstoffen. De scheidslijn leggen deze zwakzinnigen exact daar, waar de maatschappij haar toch al heeft getekend. Iedere consumptie, van privévliegtuigen tot een bos biologische uien, is in hun geatrofieerde brein gelijkwaardig, zolang de act maar rechtens is geschied. Zolang je ergens voor betaalt en de wet het niet verbiedt, is het je goed recht. Iedere poging een duidelijk moreel onderscheid te maken tussen verschillende consumpties, stuit op bittere weerstand.

Wij zeggen: Minder! Het is de hoogste tijd het consumentisme van alle kanten onder vuur te nemen. Het is de hoogste tijd voor maatregelen.

  1. Alle bevrediging van behoefte aan betekenis door middel van poëzie, muziek, een goed gesprek of een goed boek of op iedere willekeurige andere manier, zolang het maar een materiële impact van bijna nul heeft, is belastingvrij.
  2. Bedrijven die niet aantoonbaar upcyclen en zo duurzaam mogelijke producten maken die een menselijke eeuwigheid meegaan, worden opgedoekt.

  3. Zij die overmatig veel hulpbronnen gebruiken komen met naam en toenaam op een website WallofShame.net.

  4. Bij de aankoop van schadelijke producten (auto’s, electronica, vlees en zuivel, machines) word je geregistreerd en je geschatte ecologische voetafdruk berekend. Onder een bepaalde totale ecologische voetafdruk krijg je een basisinkomen.

  5. Er komt een verplichte toeslag voor een fonds dat consumentisme in “opkomende economieën” bestrijdt.

Meer: Consume Less op Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *